Koalícia má pre sulíkovcov dve ponuky v jednom návrhu

10.10.2011 Bratislava

BRATISLAVA 10. októbra (WEBNOVINY) – Tri koaličné strany SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd sa dnes na Koaličnej rade pokúsia dohodnúť so SaS na podpore eurovalu.

Strane Richarda Sulíka koaličné strany podľa informácií agentúry SITA ponúkajú návrh, aby o každej uvoľnenej finančnej čiastke pre zvýšený euroval i Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM) rozhodovalo Slovensko zvlášť a aby každá strana mala pri rozhodovaní právo veta.

Ak dnes k dohode na Koaličnej rade nedôjde, SDKÚ-DS pravdepodobne navrhne spojiť hlasovanie o eurovale s vyslovením dôvery vláde. O tom však rozhodne stranícke prezídium. Následne by o takom návrhu musela rozhodnúť vláda. „Ak to navrhne Iveta Radičová, tak jej návrh podporíme,“ povedal pre agentúru SITA podpredseda KDH Pavol Abrhan.

Dnes o navŕšení eurovalu a Európskom stabilizačnom mechanizme bude rokovať Koaličná rada. Podporu zvýšenia a vznik ESM odmieta SaS. Svoju podporu pre zvýšenie eurovalu podmienila tým, že koaličné strany sa zaviažu nepodporiť vznik ESM. SDKÚ-DS, KDH i Most-Híd však takýto návrh odmietli. Sú pripravení diskutovať len o schvaľovacej procedúre uvoľňovania peňazí pre euroval 1. Cez víkend údajne prišla s kompromisným návrhom opäť premiérka Iveta Radičová. Koaličné strany sa zídu o 16:00.
 

Vyberte región